ΔΕΥ - ΠΑΡ: 9:00 - 15:00
ΣΑΒ-ΚΥΡ κλειστό
+30 27210 22136
τηλέφωνο γραμματειας
Γεωργούλη 8 Καλαμάτα Μεσσηνία 24100

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ

Ο καρκίνος του στόματος είναι μία από τις 10 πιο συχνές μορφές καρκίνου παγκοσμίως έχοντας συνήθως κακή πρόγνωση. Αυτό συμβαίνει διότι η διάγνωση γίνεται αργά, κυρίως λόγω έλλειψης ενημέρωσης. Στην Ελλάδα έχουμε 600 – 700 νέες περιπτώσεις ετησίως και πεθαίνουν περίπου 200 ασθενείς.

Σε ηλικίες άνω των 40 ετών, κύρια αιτία είναι το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ, τόσο για τους άντρες, όσο και για τις γυναίκες. Σε μικρότερες ηλικίες, ενοχοποιητικός είναι ο ιός ΗPV που μεταδίδεται κυρίως με στοματογεννητική επαφή (oral sex). Επίσης, ο χρόνιος τραυματισμός από κακές ή κατεστραμμένες προσθετικές εργασίες που παραμένουν στο στόμα για καιρό, πχ. οδοντοστοιχίες, γέφυρες ή από σπασμένα δόντια ή ρίζες, είναι επίσης προδιαθεσιακός παράγοντας της νόσου. Στο στόμα εμφανίζονται προκαρκινικές βλάβες οι οποίες μπορεί να είναι λευκές ή ερυθρές πλάκες, μικρές ή μεγαλύτερες που έχουν την δυνατότητα να εξελιχθούν σε καρκίνο εάν αυτές αγνοηθούν.

Ο καρκίνος στο στόμα μπορεί να εκδηλωθεί παντού. Στα ούλα, στα μάγουλα, τον ουρανίσκο. Πιο συχνά όμως εντοπίζεται στο πλάγιο ή κάτω μέρος της γλώσσας (30%), στα χείλη (17%) και στο έδαφος του στόματος (14%).

Ελέγχουμε τακτικά το στόμα, τον λαιμό και το πρόσωπο μπροστά στον καθρέφτη. Είναι μία διαδικασία που μας παίρνει μόνο μερικά δευτερόλεπτα (αυτοεξέταση στοματικής κοιλότητας) . Ο έλεγχος είναι πιο εύκολος όταν βουρτσίζουμε τα δόντια. Αν παρατηρήσουμε κάποια λευκή ή ερυθρή πλάκα ή κάποια αλλαγή στο στόμα που παραμένει σε διάστημα 2 εβδομάδων, επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο. Η επίσκεψη στον οδοντίατρο πρέπει να γίνεται τακτικά, ακόμη και αν φοράει κάποιος οδοντοστοιχίες , ιδίως αν καπνίζει ή πίνει αλκοολούχα ποτά (πάνω από 3 ποτήρια την ημέρα), διότι ο οδοντίατρος ως ιατρός της στοματικής κοιλότητας είναι αυτός που θα ελέγξει, αυτός που θα διαγνώσει ή θα παρατηρήσει κάτι το οποίο δεν είναι φυσιολογικό και στη συνέχεα θα καθοδηγήσει τον ασθενή για την θεραπεία που θα πρέπει να ακολουθήσει.

Αν ο καρκίνος διαγνωστεί γρήγορα και η βλάβη είναι μικρή, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να θεραπευτεί . Η θεραπεία της νόσου είναι χειρουργική και πολλές φορές χρειάζεται συμπληρωματική θεραπεία με χημειοθεραπεία, ακτινοβολία ή συνδυασμό και των δύο μεθόδων.

Όταν η έκθεση στον ήλιο είναι μεγάλη, θα πρέπει να τοποθετείται αντηλιακή κρέμα στα χείλη ενώ επιτακτική είναι η ανάγκη χρήσης καπέλου. Η διατροφή επίσης, θα πρέπει να είναι πλούσια σε βιταμίνες Α,C και Ε, φρούτα, λαχανικά και τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, οι οποίες θωρακίζουν τον οργανισμό από τον καρκίνο του στόματος.

Όπως προαναφέραμε, είναι πολύ σημαντική η τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο και η διατήρηση της στοματικής υγείας (καθημερινή και αποτελεσματική απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας καθώς και παραγόντων που δυνητικά θα μπορούσαν να προκαλέσουν βλάβες στην στοματική κοιλότητα).

Η γενικότερη υγεία του στόματος μπορεί να επιτευχθεί με μία καλή συνεργασία και συχνή επαφή μεταξύ οδοντιάτρου και ασθενή.

Επικοινωνία


Γεωργούλη 8, Καλαμάτα 24100
Τηλ.: 27210 22136
Fax: 27210 22538
e-mail: info@odsm.gr

© Copyright 2023 Οδοντιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας. All Rights Reserved. Κατασκευή ιστοσελίδων GreatWay

Search