ΔΕΥ - ΠΑΡ: 9:00 - 15:00
ΣΑΒ-ΚΥΡ κλειστό
+30 27210 22136
τηλέφωνο γραμματειας
Γεωργούλη 8 Καλαμάτα Μεσσηνία 24100

Ο ΟΣΜ για τις αρχαιρεσίες της ΕΟΟ

Aγαπητοί Συνάδελφοι,

   Στα πλαίσια της ΓΣ και ενόψει των εκλογών της ΕΟΟ ο ΟΣΜ θα ήθελε να εκφράσει θέσεις και απόψεις σχετικά με τα προβλήματα και τα νέα δεδομένα που αφορούν τον κλάδο μας.

 

  Αποφεύγοντας τετριμμένες και χιλιοειπωμένες εισαγωγές περί της οικονομικής κρίσης και τις επιπτώσεις που είχε αυτή στο λειτούργημα-επάγγελμά μας,καθώς όλοι τις βιώνουμε καθημερινά,οφείλουμε να επισημάνουμε οτι το νέο ΔΣ της ΕΟΟ που θα προκύψει θα βρεθεί αντιμέτωπο με σημαντικές προκλήσεις και θα κληθεί να πάρει αποφάσεις καθοριστικές για το μέλλον και τις προοπτικές της οδοντιατρικής και του οδοντιατρικού επαγγέλματος στη χώρα μας.

    Οι εποχές της σιωπηλής απουσίας από τις αποφάσεις καθώς και οι ανέξοδες και άγονες αντιπαραθέσεις και αοριστολογίες που εξυπηρετούσαν παλαιοκομματικές αντιλήψεις και πρακτικές έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.Η επιταγή της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης κατ'ουσία και όχι κατ'όνομα είναι πιο αναγκαία από ποτε .

   Με βάση αυτά ο ΟΣΜ καταθέτει συνεκτικά κάποιες βασικές προτάσεις προς το νέο ΔΣ της ΕΟΟ:

1. Όχι στον κατακερματισμό του επαγγέλματος με τη θέσπιση ειδικοτήτων.

2. Επαναφορά της ΓΝΘΧ ως οδοντιατρική ειδικότητα,η απώλεια της οποιας υποβάθμισε την οδοντιατρική σε κάθε επίπεδο.Θεωρούμε δε,ότι η απόφαση μετατροπής της ΓΝΘΧ σε ιατρική ειδικότητα είναι επιστημονικά μετέωρη,καθώς η βασική θεώρηση της ΓΝΘΧ ως ειδικότητα οφείλει να έχει οδοντιατρική κατεύθυνση.

3.Αλλαγή του δεοντολογικού κανονισμού με σαφείς θέσεις που θα αφορούν:

α) τη διαφήμιση και κυρίως αυτή στο διαδίκτυο, που αυτή τη στιγμή είναι ανεξέλεγκτη.

β) τη δυνατότητα του κάθε συλλόγου να ελέγχει και για τα θέματα του δεοντολογικού κανονισμού τους οδοντιάτρους άλλων συλλόγων που ανοίγουν δεύτερο ιατρείο στα όρια δικαιοδοσίας του.

γ) τη θέσπιση σαφών κανόνων για τους "επισκέπτες" οδοντιάτρους ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της παράνομης και πλανόδιας οδοντιατρικής

4.Κάλυψη των οδοντιατρικών εργασιών από τα ασφαλιστικά ταμεία τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον τομέα της πρόληψης( παιδιά κάτω των 14 ετών) με τιμές αξιοπρεπείς και ρεαλιστικές που να ανταποκρίνονται στο πραγματικό τους κόστος.

5. Μείωση του ΦΠΑ των υλικών που αγοράζουμε στο χαμηλό συντελεστή,καθώς τα περισσότερα αποτελούν είτε φαρμακευτικά προϊόντα είτε ιατρικά αναλώσιμα.

6. Καθορισμός από την Ε.Ο.Ο ενδεικτικών τιμών αντί των κατώτατων τιμών ώστε οι ασθενείς μας να μπορούν να έχουν αντίληψη για το κόστος των υπηρεσιών που τους παρέχουμε .

7. Όσον αφορά τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση και την επικείμενη <<πιστοποιησή>> μας με τη μοριοδότηση των συνεδρίων

α)αναβάθμιση του Πανελλήνιου Οδοντιατρικού Συνεδρίου

β)αναβάθμιση των περιφερειακών συνεδρίων και διοργάνωση τους υπό την αιγίδα της ΕΟΟ.

γ)στην αξιολόγηση και μοριοδότηση των πάσης φύσεως επιστημονικών εκδηλώσεων(σεμινάρια,ημερίδες,συνέδρια) πρωταρχικό ρόλο θα πρέπει να έχει η ΕΟΟ.

9. Πλήρωση όλων των κενών θέσεων στο σύστημα υγείας που ασφυκτιά καθημερινά λόγω της έλλειψης προσωπικού,στερώντας τη δυνατότητα σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες να λάβουν έστω τη βασική πρωτοβαθμια οδοντιατρική περίθαλψη.Ταυτόχρονα οι οδοντιατρικές μονάδες του συστήματος υγείας θα πρέπει να αναβαθμιστούν και εκσυγχρονιστούν,αφού οι περισσότερες βρίσκονται σε κακή κατάσταση.

10. Θέσπιση της δυνατότητας των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ να επιλέγουν ασφαλιστική κλάση στα πρότυπα του ΟΑΕΕ.

11. Μέριμνα για το θέμα των μονοσυνταξιούχων ,ώστε να μη χαθούν τα χρήματα που έχουν ήδη καταβάλλει.

12. Επαναφορά του 51-49 στην περίπτωση των οδοντιατρικών εταιριών ,ώστε να μην καταλήξουμε υπάλληλοι-<<επιστημονικά υπεύθυνοι>>.

    Εν κατακλείδι είμαστε σίγουροι πως προτάσεις,σκέψεις και ιδέες θα ακουστούν πολλές κι ελπίζουμε από όλους. Ο ανοιχτός και δημοκράτικος διάλογος που δεν κρύβει πίσω του συμφέροντα κάθε είδους(κομματικά,προσωπικά) είναι απαραίτητος και σε κάθε περίπτωση το νέο ΔΣ της ΕΟΟ θα πρέπει να ενημερώνει,να διαβουλεύεται κ ν' ακούει τις θέσεις και προτάσεις όλων των συλλόγων της χώρας κ όχι να ενεργεί μονομερώς,όπως χαρακτηριστικά συνέβη με το θέμα της Στοματικής Χειρουργικής.

Επικοινωνία


Γεωργούλη 8, Καλαμάτα 24100
Τηλ.: 27210 22136
Fax: 27210 22538
e-mail: info@odsm.gr

© Copyright 2021 Οδοντιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας. All Rights Reserved. Κατασκευή ιστοσελίδων GreatWay

Search