ΔΕΥ - ΠΑΡ: 9:00 - 15:00
ΣΑΒ-ΚΥΡ κλειστό
+30 27210 22136
τηλέφωνο γραμματειας
Γεωργούλη 8 Καλαμάτα Μεσσηνία 24100

Ψήφισμα Διαμαρτυρίας του Ο.Σ. Μεσσηνίας καθώς δεν κλήθηκαν τα μέλη του Δ.Σ. της Ε.Ο.Ο. να συμμετάσχουν στο διάλογο των αρμόδιων φορέων για το νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία

Την έντονη διαμαρτυρία του εκφράζει ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας, καθώς δεν κλήθηκαν τα μέλη του Δ.Σ. της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (Ε.Ο.Ο.) να συμμετάσχουν στο διάλογο των αρμόδιων φορέων για το νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία, αλλά ούτε αξιολογήθηκαν οι προτάσεις που απέστειλε η ΕΟΟ.

Κατατέθηκε την Παρασκευή 28/2/20, στο Υπουργείο Υγείας ψήφισμα διαμαρτυρίας για την «απουσία» της στοματικής υγείας από το νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία, ενώ ζητήθηκε από το Δ.Σ. της Ε.Ο.Ο. εκ νέου και επιτακτικά ραντεβού με την ηγεσία του Υπουργείου για να παρουσιάσει τις δράσεις που προτείνει για την προαγωγή της στοματικής υγείας του Ελληνικού πληθυσμού. Στο νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία δεν γίνεται καμία αναφορά στη στοματική υγεία, τη στιγμή που όλοι οι ιατροί γνωρίζουν την αλληλένδετη σχέση που έχει η στοματική υγεία με τη γενική υγεία του πληθυσμού και την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Όλα τα σύγχρονα συστήματα υγείας «επενδύουν» στη στοματική υγεία, καθώς περισσότερες από χίλιες ασθένειες εμφανίζονται στη στοματική κοιλότητα ή προέρχονται από αυτή. Όλες οι χώρες -εκτός της Ελλάδας- δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη στοματική υγεία και προωθούν παρεμβάσεις για την πρόληψη των νοσημάτων του στόματος.

Η Πολιτεία οφείλει να εκπληρώσει τη συνταγματική της υποχρέωση προς τους Έλληνες πολίτες και να καλύψει έστω την στοιχειώδη οδοντιατρική πρόληψη. Να τονιστεί ότι οι προτάσεις που είχε αποστείλει η ΕΟΟ στο Υπουργείο Υγείας περιλαμβάνουν τον σχεδιασμό του Εθνικού Προγράμματος Προαγωγής Στοματικής Υγείας και Πρόληψης των νόσων του στόματος (τερηδόνα, περιοδοντική νόσος, οδοντοφατνιακό τραύμα, καρκίνος του στόματος), καθώς και την υλοποίηση εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού για τη σημασία της οδοντιατρικής φροντίδας.

Στις προτάσεις της ΕΟΟ περιλαμβάνονται ακόμη η υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε γυμναστές και παιδιά για την πρόληψη των οδοντοφατνιακών τραυματισμών και η υλοποίηση προγραμμάτων τοπικής εφαρμογής φθορίου και καλύψεων οπών και σχισμών σε παιδιά του δημοτικού.


Ο Ο.Σ. Μεσσηνίας ενημέρωσε και τους Βουλευτές της Μεσσηνίας για το μείζον αυτό θέμα.

Επιτέλους, πρέπει να συγκροτηθεί μία Εθνική Επιτροπή Στοματικής Υγείας από το Υπουργείο Υγείας να μπει ένα τέλος στην εγκατάλειψη της στοματικής υγείας των Ελλήνων.

Επικοινωνία


Γεωργούλη 8, Καλαμάτα 24100
Τηλ.: 27210 22136
Fax: 27210 22538
e-mail: info@odsm.gr

© Copyright 2022 Οδοντιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας. All Rights Reserved. Κατασκευή ιστοσελίδων GreatWay

Search